Héttorony irodalmi magazin
HírekÍrásokGyereksarok Torony KommentekNaplókMédiatárKeresőTagjainkSúgó
MEGJELENT!
H.Pulai Éva, 2018. június 3., vasárnap, 20:02

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapokra megjelent Böröczki Mihály: Kötetlenül című verseskötete. Meghívó a kötet bemutatójára!

 

 

 

 

 

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapokra megjelent Böröczki Mihály: Kötetlenül című verseskötete.

 

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit

 

2018. június 7-én 17 órára

a könyvtár előadótermébe

(Szombathely, Dr. Antall József tér 1.)

 

Böröczki Mihály

Kötetlenül

című verseskötetének szerzői estjére

 

*****

 

Az est házigazdája:

Merklin Tímea újságíró

 

Közreműködnek:

Büki Boglárka és Szalai András versmondók

 

 

 

 

 

Böröczki Mihály: Kötetlenül című verseskötete

 

 

Előszó Mihálynak

 

Mindig csodálkozom, hogy ma még születnek versek, hogy van köztünk, aki nem egóból szól, hanem a lélek finommozgásait követi, a fák sugdolózását hallgatja, az idősejteket figyeli, összeállnak-e valami kimondhatóvá. Böröczki Mihály kitartó a pontos kifejezés keresésében, hogy megmutassa nekünk versben azokat a pillanatképeket, amiket szemlélődései során a világból kiragadott.  Tudja, hogy újra kell rakni a szavakat. Mert elhasználtuk őket a meglévő egymásutániságukban, sokat már csak idézőjelben, zárójelben tudunk alkalmazni. A költő új helyzetbe hozza őket, hogy legyen új, érvényes tartalom, amit hordoznak, legyenek új irányok abban, hogy miképpen van értelme a boldogságnak, szabad lélegzésnek, milyen az öröm, a létezés, a beszorítottság, a felröppeni vágyás. E költői teremtés nagy, bátor vállalás, el nem múló szenvedélyéhez tüzet ad az élet, szelidíti a megbocsátó, elengedő szeretet.

 

A versírás nem pillanatművészet. Ami az olvasónak néhány másodperc élmény, lehet, hogy a költőnek több óra, több nap sikeresen megvívott küzdelem a szavakkal. Mesterség, aminek fortélyait Böröczki Mihály jól ismeri. A játszi könnyedség végső látszata mögött komoly munka van. Nekünk az alkotás gyümölcseit adja: a nyarat a csattogó széllel, a lányt piros sapkával, a szirmokat tele szerelemmel.

 

Érdemes nyitott lélekkel olvasni!

Merklin Tímea

 

2018. március 15-én

 

 

 

 

 

 

 

 

 Olvasva: 773 alkalommal